Tsjechië - Praag

Vanaf de 9de eeuw toen de eerste nederzettingen werden gevestigd vanaf de Hradcany burcht en Vysegrad is Praag een zich door de eeuwen heen ontwikkelend architectonisch juweel. Er is waarschijnlijk geen enkele Europese stad die op zijn grondgebied zoveel verschillende stijlen herbergt – Gotiek, Renaissance, Barok, Art Nouveau en Tsjechisch Modernisme.

Sprookjeslandschap

 

Wie Praags schitterende profiel ziet dat zich vroeg in de ochtend of tegen zonsondergang tegen de hemel afsteekt, waant zich in een sprookjeslandschap. Weelderigheid was al het architectonisch standaardideaal in de dertiende eeuw, toen de stad de hoofdstad was van het middeleeuwse Bohemië. In de veertiende eeuw was het de hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk, en na Rome en Constantinopel de grootste stad van Europa.

 

Habsburgse overheersing

 

De volgende eeuw vormde het begin van 400 jaar Habsburgse overheersing. De Renaissance en Barokke meesterwerken op architectonisch gebied, de Karelsbrug, het Wallenstein Paleis en het Belvedere Zomerpaleis stammen uit deze periode.

 

Culturele leven

 

Praag is eveneens beroemd om zijn culturele leven. Hier woonde Wolfgang Amadeus Mozart, componeerden Smetana, Dvorák en Janácek hun bekende werken, schreef Franz Kafka zijn beroemde boeken, en maakte Hašek de Habsburgse monarchie onsterfelijk belachelijk met zijn De brave soldaat Schweik

 

Het moderne Praag

 

Het moderne Praag dat in goede harmonie naast het historische Praag bestaat, heeft zich na de Fluwelen Revolutie van 1989 ontwikkeld tot een moderne metropool. Het hart van de stad met zijn historische gebouwen, bruggen en musea trekt miljoenen toeristen.

 

Neem contact op