Hongarije - Boedapest

Boedapest, wat een betoverende stad. Een ideale ligging aan de “schöne blaue Donau”, die overigens allang niet meer blauw is en dat waarschijnlijk ook nooit echt is geweest! Een van de weinige rivieren overigens die als je op een brug staat en naar de stroomrichting kijkt, het gekke gevoel hebt dat het water de verkeerde kant uit stroomt. De verklaring is simpel: De Donau stroomt gewoon naar het oosten en mondt in de Zwarte Zee uit, bij Constanza.

Fantastisch uitzicht

 

Voor het uitzicht maakt links of rechts weinig uit. Wat een schitterend gezicht: Buda, net als Rome gebouwd op zeven heuvels, met aan de overkant de imposante burcht en het Vissersbastion en aan de linker(?)kant Pest met zijn Barok, Gotiek en Jugendstil. Zijn parlementsgebouw waar het Nederlandse bij verbleekt en het Engelse nog net als goede tweede eindigt. Zijn földalatti, de oudste metro op het vasteland in Europa.

 

Een stad om van te houden

 

Zijn overdekte markthal waar je de beste producten die het platteland te bieden heeft kunt kopen en zijn historische koffiehuizen als New York Café, Gerbeaud, Central en Ruzwurm waar net als vroeger nog steeds de schrijvers, filosofen en kunstenaars hun kávé met of zonder palinka komen drinken. Kortom: Szeretlek!: een stad om van te houden.

Neem contact op