Polen - Warschau

Warschau, de hoofdstad van Polen, behoort tot de tien grootste steden van de Europese Unie met een inwonertal van ongeveer 3.350.000. Hoewel de eerste nederzettingen op de plaats van de huidige stad al uit de negende eeuw stammen, kan er pas tijdens het bewind van prins Boleslaw II uit Masovia omstreeks 1300 van een echte stad worden gesproken.

Woelige jaren 

 

De eeuwen daarna waren voor de Polen zeer woelig. Nu eens werd het land door Rusland geoccupeerd, dan weer door de Duitsers. Regelmatig verloor het grote delen van zijn territorium, of werd het bijna geheel opgedeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 85 % van Warschau met de grond gelijk gemaakt, maar in de jaren daarna bouwden de Polen met koppige vasthoudendheid de stad weer op. Dat gebeurde niet altijd op de gelukkigste wijze.

 

Socialistische en hypermoderne architectuur

 

Wie voor het eerst in Warschau uit de trein of de airport shuttle stapt, zal dan ook niet op slag verliefd worden op de Poolse hoofdstad. Grote plompe gebouwen in socialistisch realistische stijl (bij voorbeeld het Paleis van Cultuur en Wetenschap) beheersen nog steeds een groot deel van de stad en maken een grauwe en saaie indruk. Maar er is ook een ander Warschau. Overal verschijnen hypermoderne glazen shopping malls en kantoorgebouwen. In de laatste jaren verrezen een groot aantal uiterst moderne hotels en werden historische panden op basis van de oorspronkelijke tekeningen in hun oude luister hersteld (Paleis Wilanów en Lazienki).

 

Bruisende dynamische stad

 

De stad bruist van het leven en de dynamiek, overal zie je café s, restaurants en terrasjes. De culturele agenda is barstensvol gevuld met theaterproducties, opera's en muziek uitvoeringen. Ook op culinair gebied staat de stad weer op de kaart met ontelbare restaurants met traditionele Poolse gerechten (Wierzynek), maar op de menu's prijken ook verfijnde buitenlandse lekkernijen (Belvedere). Kortom: Warschau is inmiddels uitgegroeid tot een moderne stad met alle faciliteiten die daarbij horen en is bezig zich te ontwikkelen tot een aantrekkelijke locatie voor incentives en congressen.

Neem contact op