Polen - Krakau

Krakau (Kraków) de voormalige hoofdstad van Polen, is uitermate trots op zijn reputatie als een van de intellectuele centra van Europa. Aan de op een na oudste universiteit van Europa het Jagiellonian, studeerden bekende persoonlijkheden zoals Copernicus en Paus Johannes Paulus II. De stad bezit 6 theaters, een operagebouw, concertzaal en ontelbare musea.

Voorname handelsplaats

 

De belangrijkste en waardevolste gebouwen bevinden zich in het voormalige oud stadscentrum, dat in de Tweede Wereldoorlog volledig werd gespaard en nauwelijks te lijden heeft gehad van de oorlogshandelingen. In de 8ste en 9de eeuw was Krakau een voorname handelsplaats aan de voet van de Wawel heuvel. Vanaf de troonsbestijging van Casimir de Grote omstreeks 1030 tot aan het eind van de 16de eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen. Daarna vertrok het koninklijk hof naar Warschau dat vanaf dat moment de officiële hoofdstad werd.

 

World Heritage

 

Het Grote Marktplein dat met zijn 200x200m. een van de grootste pleinen ter wereld is, werd door de UNESCO als een van de eerste op World Heritage lijst geplaatst. De oude Joodse wijk Kazimierz met zijn 16de eeuwse synagogen en begraafplaatsen getuigt nog van Krakau's grote importantie in de Oost-Europese Joodse geschiedenis. Het merendeel van de bewoners werd tijdens het Nazi regime afgevoerd en vermoord in Auschwitz, het beruchte concentratiekamp dat zich slechts op 60 km. afstand van Krakau bevindt.

 

Cultureel en intellectueel centrum

 

Is Warschau de stad van de banken, kantoren en hotels waar het zakenleven het ritme bepaalt, zo is Krakau het culturele en intellectuele centrum en het bruisende middelpunt van het uitgaansleven. Ontelbare bars, café s, restaurants en terrasjes zorgen voor een ongedwongen, een beetje legere sfeer die 's zomers toeristen uit de hele wereld aantrekt.

Neem contact op